Kövesi Péter honlapja
Kövesi Péter honlapja

Reiki

 

Mi is az a reiki?

reiki2

Egy ősi módszer a modern emberért!

Kérlek, olvasd el a kapcsolódó cikket itt!

Tanfolyamaimat itt találod!

A REI-KI egy japán kifejezés, jelentése univerzális életenergia. A kozmikus eredetű (isteni, a létezés legmagasabb szféráiból jövő) reiki – energia támogatólag hat az életre, egészségre és fejlődésre minden élőlénynél, embernél, állatnál, sőt növénynél is. A reiki egyaránt alkalmas önmagunk és mások kezelésére, gyógyítására, mind testi, mind lelki betegségek esetén. Ártani senkinek sem lehet vele. Használják egészséges emberek is: segít önmagunk kiteljesítésében: fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, a kreativitást, segít a stressz és a megpróbáltatások elviselésében, a negatív érzelmek és gondolatok megszüntetésében, sőt előnyösen befolyásolja az emberi kapcsolatokat is. A reiki többezer éves tudás újjászületéseként jelent meg lassan száz éve Japánban. Azóta világszerte elterjedt, sok millióan ismerik és gyakorolják. Hazánkban is százezrek használják. Ha még nem találkoztál a reikivel, kedves Olvasóm, talán épp itt az ideje!

A reiki alapítója, Dr. Usui Mikao így írja:

“A mi Reikink szellemi gyógymód, amely az Univerzum gyógyító erején alapul. Én ezt a gyógymódot nem tanultam senkitől, nem is kutatással jutottam a birtokába. Böjtölve (és meditálva) egyszerre csak kapcsolatba kerültem az egyetemes energiával, és a természetfölötti szellemi érintése nyomán nyertem el azt a képességet, hogy gyógyíthassak.”
“Ezt én az emberek javára ajánlom fel, hogy bárki képes legyen az égtől kapott bölcsesség birtokába jutni, megvalósítani annak segítségével a szellem és test egységét, és elnyerni azt a boldogságot, amelyet az Ég adott az embernek. Ennek segítségével elsőként is az embernek a saját testét kell mintegy újjáépítenie, a gondolkodását átalakítva az emberiség boldogságát mozdítani elő. A mostani hanyatlásban, amely életünk minden aspektusára kiterjed, mindennél fontosabb az önzetlen, segítő hozzáállás, és ez az átadás (a reiki), amely hozzájárul ahhoz, hogy a betegségek terheitől megmeneküljünk.”

A reiki nem vallás és világnézetre való tekintet nélkül, mindenkinél működik. A legkülönbözőbb vallások gyakorlói vannak közöttünk, de az sem kizáró tényező, ha valaki történetesen ateista. A reiki ugyanis nem hitgyógyászat. Azzal, hogy állatokra és növényekre is hat, ki lehet zárni azt az esetleges feltevést, hogy pszichés hatásról, placebóról vagy önhipnózisról lenne szó. A reiki objektív létező, tudatunktól függetlenül ható erő. Természetesen emellett a hit erejét mi is fontos tényezőnek tartjuk. Nagyot tévednek, akik a reikit valami szekta-félének vélik! Olyanok beszélnek így, akik téves és felszínes információk alapján ítélkeznek. Mi a teljes nyíltság és szabadság mellett állunk és nincsenek dogmáink.

A reikihez nem kellenek különleges képességek. A tanfolyamokon az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon kívül a hallgatók az úgynevezett behangolásokon kapják meg az energia befogadásának és továbbadásának lehetőségét. Lehetőség van arra is, hogy az érdeklődők kipróbálják a reikit, mielőtt a megtanulására szánnák magukat.

Jómagam 1992 óta tanítom a reikit. Hazai és külföldi tanfolyamaimon – annak ellenére, hogy mindig kis létszámú csoportokat tanítunk – több ezren vettek eddig részt, és az érdeklődés máig sem csökkent. Az utóbbi években a reiki oktatása számos olyan, hatékony módszerrel gazdagodott, amelyek mindeddig nem kerültek Japán határain túlra. Egyre nagyobb jelentőséget kap a reiki praktikus oldalán túl annak belső út jellege, a reiki gyakorló szellemi fejlődése.

Öröm számomra, hogy valami olyat adhatok tovább, ami kortól, nemtől, faji, vallási és társadalmi különbségektől mentesen mindenki javát szolgálja. A reiki tradicionális módszerét tanítom, a Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület keretein belül. Sajnos a nyugati világ piacközpontú szemlélete mindenütt jelen van: a reiki hagyományos irányvonala mellett sok olyat is tanítanak (olykor “gyorstalpaló” módszerekkel) e néven, aminek mind eredete, mind hatékonysága kétes. Személyes tapasztalataim és ismereteim alapján mindenkinek a reiki tradicionális útját javaslom és semmiképpen sem azokat, ahol fél-egy napos tanfolyamokat hirdetnek, és három nap (vagy három hónap) alatt akár “mestert” faragnak valakiből.

Reiki átadási vonalam (mesteri “családfám”) – kattints rá!
(Minden valódi reikimesternek rendelkeznie kell ilyennel. A tradicionális keleti rendszerekben csak az alapítóig visszavezetett élő átadási vonal garantálja, hogy a módszer valóban működjön.)

Az általam avatott reikimesterek:

 • Balázs Zsuzsanna (Budapest)
 • Beyer Gertrud (Budapest)
 • Domokiné Tóth Mária (Debrecen)
 • Homoki Farkas Péter (Sopron)
 • Maria Teresa Caldeira (Portugália)

Néhány könyv a reikiről:

 • Fodor György: A Reiki nyomában I. – II. (szerzői kiadás, 2006-2008)
 • Hall, Mari: Reiki – egyszerű gyógymódok (Joker Kiadó, 2000.) ford.: Kövesi Péter
 • Hamikus Zsuzsanna: Reiki a mindennapokban (Fény Art Kiadó, 1999.)
 • Honervogt, Tanmaya: Reiki (Magyar Könyvklub, 2002.)
 • Horan, Paula: Reiki (Hunga-print, 1993.)
 • Lótusz Szútra (Farkas Lőrinc Imre Kiadó, 1995.)
 • Lübeck, Walter: A Reiki ösvényén (Édesvíz Kiadó, 1994, 2005.)
 • Petrik Márta Magdolna: Köszöntsd Reikivel a huszonegyedik századot! (1999.)
 • Petters, Frank Arjava: Reikitűz (Édesvíz, 2003.)
 • Usui, Mikao Dr. Eredeti Reiki Kézikönyve (Bio Ter Bt., 2003.)

Reiki tanfolyamok:

A reiki könyvből nem, csakis tanfolyamokon sajátítható el, mert szükség van az energia felvételére és átadására képessé tevő ún. behangolás elvégzésére. A tanfolyamok a jelentkezők létszámától függően 12-18 órásak. Általában szombat-vasárnap, vagy hétköznaponként az esti órákban tartjuk őket A résztvevők a tanfolyam elvégzéséről oklevelet kapnak.

I. fokozat

A hallgató már az I. fokú tanfolyam elvégzése után képes lesz a reiki-energia közvetítésére. E fokozat elsősorban az önkezelés és önfejlesztés eszköze, bár másokon is hatékonyan segít.

A tanfolyam témáiból:

 • Ezoterikus, spirituális és energetikai alapfogalmak
 • A reiki története
 • Usui sensei életszabályai
 • A Reiki energia jellemzői és hatásai
 • Önkezelés és mások kezelése: pozíciók, technikák, szabályok, lehetőségek, gyakoribb esetek.
 • A betegségek üzenetei
 • Növények, állatok kezelése, étel-ital, gyógyszer, kristályok stb. reiki-energetizálása.
II. fokozat

Ezzel a szinttel lényegesen nagyobb energiamennyiség jár, valamint az energia speciális célokra való irányítása is megtanulható.

A tanfolyam főbb témái:

 • A reiki szimbólumai, jelentésük és használatuk
 • Technikák: jelenlévő személy kezelése, távkezelés, mentális kezelés (programozás, deprogramozás) és ezek kombinációi.
 • Csoportos kezelés, csoport összehangolása, helyiség behangolása, stb.
 • Elvont alkalmazások: események, dolgok, fogalmak reikizése. Múltbeli traumák oldása reikivel.
 • a Reiki, mint önismereti, meditációs és spirituális fejlődési lehetőség.

A reiki második fokozatához legalább fél éves gyakorlat szükséges az első fokozat módszereiben.

Reiki felsőfok, gyógyító mester fokozat

Régebbi elnevezése III/A (A= advanced, haladó) volt. Megtisztelő továbblépési, fejlődési lehetőség, amely több éves reiki gyakorlat után, a reikimester személyes döntése alapján kapható meg. Gyakorlatilag a reiki valamennyi lehetőségét tartalmazza. Hatékonyságát példázza, hogy japánban (sajnos nem vagyunk ott) ezzel a fokozattal (Shinpiden) már rendelőt lehet nyitni!

Mesterfok (tanító mester fokozat)

Más néven III. fokozat. Tanfolyamok tartására, behangolások, beavatások átadásra is jogosít. Igényli a jelentkező reiki iránti elhivatottságát, hosszú szakmai gyakorlatát, elméleti felkészültségét, empátiás, pedagógiai, előadói és erkölcsi alkalmasságát és megfelelő életszemléletét, hogy ne csak ismereteket adjon át, de emberi példát is nyújtson tanítványainak.

A tanfolyamokról az aktuális program menüpontban találsz bővebb információt.

Reiki kezelések

A reiki kézrátétellel használható energiaközvetítő módszer. Ellenjavallata nincs. Adható sürgősségi kezelés egy szervre vagy testrészre, de mi inkább a testi-lelki-szellemi szinten ható teljes test-kezeléseket javasoljuk. A reiki segítsége kérhető, megkapható, de senkire sem ráerőszakolható. A rövidebb kezelés tíz-tizenöt percig, a teljes energiafeltöltés fél-egy óráig tart. A kezelés alatt a befogadó személy ellazul, általában kellemes meleget érez, gyakran elalszik, vagy mély érzelmi/spirituális élményeket él át. A második fokozatot elvégzett reiki gyakorló képes távolba is küldeni energiát.
Fontos figyelmeztetés: A reiki nem pótolja az orvosi kezelést, vagy a gyógyszerszedést. Bár elismerten hatékony módszer, mindenkinek azt javasoljuk, hogy komolyabb betegségeivel feltétlenül forduljon orvoshoz és tartsa be annak utasításait!

A reiki ma Magyarországon nem számít természetgyógyászati módszernek, hivatásszerű gyakorlásra nincs ilyen lehetőség – de korlátozás se. A reikit használhatja az orvos vagy a természetgyógyász a saját praxisán belül, de alkalmazhatja bárki önmaga vagy ismerősei megsegítésre. A reiki kezelésért nem tilos anyagi ellenszolgáltatást kérni vagy elfogadni a tisztesség (és az adózásról szóló törvények) határain belül. A reikit gyerekek is megtanulhatják!
A reikit egyszerűsége miatt gyerekek is meg tudják tanulni. Ennek ellenére a kifejezetten nekik tartott tanfolyam teljesen új lehetőség. Természetesen gyerekeknél nem a mások gyógyítása az elsődleges cél, hanem az, hogy megtanuljanak egy módszert, amellyel karban tarthatják magukat, könnyebben megőrizhetik egészségüket és kezelhetik a kisebb problémáikat, valamint tanulási képességeik fejlesztésével jobb iskolai eredményeket érhetnek el. Emellett adott esetben társaiknak és családtagjaiknak is tudnak segíteni.

A reikivel olyan módszer birtokába jutnak, amely segít fizikai és szellemi teljesítményük növelésében, kibontakoztatja kreativitásukat, fokozza problémamegoldó képességüket, növeli ellenálló képességüket a betegségekkel szemben és fejleszti a személyiségüket. Különösen hasznos a tanfolyam elvégzése gyengébb fizikumú, gyakran betegeskedő, beilleszkedési zavarokkal, idegrendszeri labilitással küzdő, nehezen tanuló, koncentrációhiányos vagy hiperaktív gyerekeknek.

A tanfolyamon a gyerekek kb. 10 éves kortól vehetnek részt. Az oktatás 10-20 fős csoportokban történik, a tanfolyam időtartama a csoport létszámától függően 10-12 óra, a gyerekek időbeosztásának legmegfelelőbb elosztásban. Az oktatás a gyerekek élettani sajátosságainak megfelelően játékos, könnyed formában történik, játékos gyakorlatokkal. A tanfolyamot elvégző gyerekek a reiki módszerén kívül megismerkedhetnek a természetes, egészséges életmód alapjaival, a pozitív gondolkodás fontosságával, szemléletük pedig a nyitottság, az új és ismeretlen iránti nagyobb befogadóképesség irányába változik.

Tégy többet a testi-lelki egészségéért, gyógyulásáért, fejlődéséért – ismerd meg a reikit!

usui1Dr. Mikao Usui sensei (1865 – 1926) A reiki alapítója, nagy példaképe, Meiji császár tanítása nyomán a lenti képen olvasható tanácsokat adta tanítványainak – és mindenkinek, aki gyógyulásra, fejlődésre vágyik:

Isten

Ha többé soha
nem kell magad rejtened
istened elől,
az igazat meglelted
szíved mélyén, legbelől
(Meiji császár verse)

Meiji versfordításaimat megtalálhatod az én írtam menüpont alatt!


 

A Gokai, Usui és a reiki életelvei


 

Hallgasd meg az életszabályokat (Gokai) japánul!

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

Tanfolyamaim

Legfrissebb kiadványaim

Szent László táltosa

A történet Szent László királyról és a táltosságról szól, az előző két könyvből ismert hajdanvolt táltos, Bacsa elbeszélésében - természetesen ehhez illő stílusban. A könyvet a debreceni Unicornis Alapítvány adja ki,...

Részletek »

Vaskorona

Új regényem, „A vaskorona” (Tarandus kiadó) kapható a nagyobb könyvesboltokban (pl. Libri, Alexandra) és, egyes magyarság-könyvesboltoknál. A kiadó honlapján keresztül () olcsóbban hozzájuthatsz! Megrendelés Nézd meg, miről szól a könyv: Kövesi Péter: A Vaskorona (tartalmi...

Részletek »

Megnézem az összes kiadványt »

Friss hírek

Elkészült új regényem, a “Szent László táltosa”

2015 november 28. szombat - 12:52

Örömmel tájékozatom régi és új olvasóimat, hogy elkészült új regényem, a "Szent László táltosa", amely bizonyára örömöt fog szerezni "A Pilis-összeesküvés" és a "Vaskorona" kedvelőinek, hiszen azok történéseinek korai előzménye....

Elolvasom »

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

2015 november 25. szerda - 15:21

A reiki az igazi „kapcsolatteremtő gyógyítás”! Mi emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy újra és újra felfedezzük a spanyolviaszt.  Az emberiség évezredek óta tudja, hogy a spirituális, holisztikus gyógyítás lényege az...

Elolvasom »

Megnézem a többi hírt is »

Küldd el barátaidnak email-ben Email küldése
X