Kövesi Péter honlapja
Kövesi Péter honlapja

Reiki

 

Mi is az a reiki?

 

Egy ősi módszer a modern emberért!

Kérlek, olvasd el a kapcsolódó cikket itt!

Aktuális programjaimat itt tatalálod!

A REI-KI egy japán kifejezés, jelentése univerzális életenergia. A kozmikus eredetű (isteni, a létezés legmagasabb szféráiból jövő) reiki – energia támogatólag hat az életre, egészségre és fejlődésre minden élőlénynél, embernél, állatnál, sőt növénynél is. A reiki által egyaránt tudunk segítséget, támogatást kapni önmagunk és mások számára, minden problémás vagy nehéz helyzetben.  Segít önmagunk kiteljesítésében: fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, a kreativitást, segít a stressz és a megpróbáltatások elviselésében, a negatív érzelmek és gondolatok megszüntetésében, erősíti  test regenerációs képességét, sőt előnyösen befolyásolja az emberi kapcsolatokat is. Ártani senkinek sem lehet vele. A reiki többezer éves tudás újjászületéseként jelent meg lassan száz éve Japánban. Azóta világszerte elterjedt, sok millióan ismerik és gyakorolják. Hazánkban is százezrek használják. Ha még nem találkoztál a reikivel, kedves Olvasóm, talán épp itt az ideje!

A reiki alapítója, Dr. Usui Mikao így írja:

“A mi Reikink szellemi segítő módszer, amely az Univerzum erején alapul. Én ezt nem tanultam senkitől, nem is kutatással jutottam a birtokába. Böjtölve (és meditálva) egyszerre csak kapcsolatba kerültem az egyetemes energiával, és a természetfölötti szellemi érintése nyomán nyertem el azt a képességet, hogy embereknek segíthessek.”
“Ezt én az emberek javára ajánlom fel, hogy bárki képes legyen az égtől kapott bölcsesség birtokába jutni, megvalósítani annak segítségével a szellem és test egységét, és elnyerni azt a boldogságot, amelyet az Ég adott az embernek. Ennek segítségével elsőként is az embernek a saját testét kell mintegy újjáépítenie, a gondolkodását átalakítva az emberiség boldogságát mozdítani elő. A mostani hanyatlásban, amely életünk minden aspektusára kiterjed, mindennél fontosabb az önzetlen, segítő hozzáállás, és ez az átadás (a reiki), amely hozzájárul ahhoz, hogy a betegségek terheitől megmeneküljünk.”

A Reiki egy egy spirituális segítő módszer, ami az ember szellemi-lelki-testi teljességére  hat. A reiki megtanulásával nem válsz gyógyítóvá (főleg nem te fogsz gyógyítani), hanem egy olyan szellemi erővel kerülhetsz kapcsolatba, amit saját magad, vagy mások javára közvetíthetsz.

Amennyiben hivatásszerűen (anyagi ellenszolgáltatás fejében vagy rendszeresen) szeretnél másokat gyógyítani, a vonatkozó törvények értelmében redelkezned kell a megfelelő (orvosi, pszichoterapeuta vagy természetgyógyász) képesítéssel!

A reiki nem vallás és világnézetre való tekintet nélkül, mindenkinél működik. A legkülönbözőbb vallások gyakorlói vannak közöttünk, de az sem kizáró tényező, ha valaki történetesen ateista. A reiki ugyanis nem hitgyógyászat. Azzal, hogy állatokra és növényekre is hat, ki lehet zárni azt az esetleges feltevést, hogy pszichés hatásról, placebóról vagy önhipnózisról lenne szó. A reiki objektív létező, tudatunktól függetlenül ható erő. Természetesen emellett a hit erejét mi is fontos tényezőnek tartjuk. Nagyot tévednek, akik a reikit valami szekta-félének vélik! Olyanok beszélnek így, akik téves és felszínes információk alapján ítélkeznek. Mi a teljes nyíltság és szabadság mellett állunk és nincsenek dogmáink.

A reikihez nem kellenek különleges képességek. Az úgynevezett behangolásokon kapható meg az energia befogadásának és továbbadásának lehetőse. Lehetőség van arra is, hogy az érdeklődők kipróbálják a reikit, mielőtt maguk is  aktívan foglalkozni kezdenének vele.

Jómagam 1992 óta élek a reikben és a reikivel. Hazai és külföldi csoportjaimban – annak ellenére, hogy mindig kis létszámúak – több ezren vettek eddig részt, és az érdeklődés máig sem csökkent. Az utóbbi években a reiki számos olyan, hatékony módszerrel gazdagodott, amelyek mindeddig nem kerültek Japán határain túlra. Egyre nagyobb jelentőséget kap a reiki praktikus oldalán túl annak belső út jellege, a reiki gyakorló szellemi fejlődése.

Öröm számomra, hogy valami olyat adhatok tovább, ami kortól, nemtől, faji, vallási és társadalmi különbségektől mentesen mindenki javát szolgálja. A reiki tradicionális módszerét adom tovább, a Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület (MaTURE) keretein belül. Sajnos a nyugati világ piacközpontú szemlélete mindenütt jelen van: a reiki hagyományos irányvonala mellett sok olyant “gyorstalpaló” módszer is fut e néven, aminek mind eredete, mind hatékonysága kétes. Személyes tapasztalataim és ismereteim alapján mindenkinek a reiki tradicionális útját javaslom és semmiképpen sem azokat, ahol fél-egy napos csoportokat hirdetnek, és három nap (vagy három hónap) alatt akár “mestert” faragnak valakiből.

Reiki átadási vonalam (mesteri “családfám”) – kattints rá!
(Minden valódi reikimesternek rendelkeznie kell ilyennel. A tradicionális keleti rendszerekben csak az alapítóig visszavezetett élő átadási vonal garantálja, hogy a módszer valóban működjön.)

Az általam avatott reikimesterek:

 • Balázs Zsuzsanna (Budapest)
 • Beyer Gertrud (Budapest)
 • Domokiné Tóth Mária (Debrecen)
 • Homoki Farkas Péter (Sopron)
 • Maria Teresa Caldeira (Portugália)
 • Helli Hajnalka (Eger)

Néhány könyv a reikiről:

 • Fodor György: A Reiki nyomában I. – II. (szerzői kiadás, 2006-2008)
 • Hall, Mari: Reiki – egyszerű gyógymódok (Joker Kiadó, 2000.) ford.: Kövesi Péter
 • Hamikus Zsuzsanna: Reiki a mindennapokban (Fény Art Kiadó, 1999.)
 • Honervogt, Tanmaya: Reiki (Magyar Könyvklub, 2002.)
 • Horan, Paula: Reiki (Hunga-print, 1993.)
 • Lótusz Szútra (Farkas Lőrinc Imre Kiadó, 1995.)
 • Lübeck, Walter: A Reiki ösvényén (Édesvíz Kiadó, 1994, 2005.)
 • Petrik Márta Magdolna: Köszöntsd Reikivel a huszonegyedik századot! (1999.)
 • Petters, Frank Arjava: Reikitűz (Édesvíz, 2003.)
 • Usui, Mikao Dr. Eredeti Reiki Kézikönyve (Bio Ter Bt., 2003.)
 • Szabó  Gábor: Reiki A-Z-ig (magánkiadás, 2018.)

A Reiki megismerése és fokozatai:

A reiki könyvből nem, csakis a reikis csoportokban  sajátítható el, mert szükség van az energia felvételére és átadására képessé tevő ún. behangolás elvégzésére. Az egyes alkalmak a jelentkezők létszámától függően 12-16 órásak. Általában szombat-vasárnap, vagy hétköznaponként az esti órákban tartjuk őket A résztvevők tanúsítványt kapnak. (Ez Magyarországon önmagában nem jelent szakképzettséget, nem jogosít a reiki hivatásszerű alkalmazására.)

I. fokozat

A hallgató már az I. fokozat megismerése után képes lesz a reiki-energia közvetítésére. E fokozat elsősorban az önkezelés és önfejlesztés eszköze, bár másokon is hatékonyan segít.

Vázlatos tematika:

 • Ezoterikus, spirituális és energetikai alapfogalmak
 • A reiki története
 • Usui sensei életszabályai
 • A Reiki energia jellemzői és hatásai
 • A reiki hsználata önmagunknál és másoknál: pozíciók, technikák, szabályok, lehetőségek, gyakoribb esetek.
 • A betegségek értelmezése
 • Növények, állatok kezelése, étel-ital, gyógyszer, kristályok stb. reiki-energetizálása.
II. fokozat

Ezzel a szinttel lényegesen nagyobb energiamennyiség jár, valamint az energia speciális célokra való irányítása is megtanulható.

Vázlatos tematika:

 • A reiki szimbólumai, jelentésük és használatuk
 • Technikák: jelenlévő személy kezelése, távkezelés, mentális kezelés (programozás, deprogramozás) és ezek kombinációi.
 • Csoportos kezelés, csoport összehangolása, helyiség behangolása, stb.
 • Elvont alkalmazások: események, dolgok, fogalmak reikizése. Múltbeli traumák oldása reikivel.
 • a Reiki, mint önismereti, meditációs és spirituális fejlődési lehetőség.

A reiki második fokozatához legalább fél éves gyakorlat szükséges az első fokozat módszereiben.

Reiki felsőfok, gyógyító mester fokozat

Régebbi elnevezése III/A (A= advanced, haladó) volt. Megtisztelő továbblépési, fejlődési lehetőség, amely több éves reiki gyakorlat után, a reikimester személyes döntése alapján kapható meg. Gyakorlatilag a reiki valamennyi lehetőségét tartalmazza. Hatékonyságát példázza, hogy japánban (sajnos nem vagyunk ott) ezzel a fokozattal (Shinpiden) már rendelőt lehet nyitni!

Mesterfok (tanító mester fokozat)

Más néven III. fokozat. Ez már a behangolások, beavatások átadásra is jogosít. Igényli a jelentkező reiki iránti elhivatottságát, hosszú szakmai gyakorlatát, elméleti felkészültségét, empátiás, pedagógiai, előadói és erkölcsi alkalmasságát és megfelelő életszemléletét, hogy ne csak ismereteket adjon át, de emberi példát is nyújtson tanítványainak.

A reikis csoprtokról az aktuális program menüpontban találsz bővebb információt.

Reiki kezelések

A reiki kézrátétellel használható energiaközvetítő módszer. Ellenjavallata nincs. Adható sürgősségi kezelés egy szervre vagy testrészre, de mi inkább a testi-lelki-szellemi szinten ható teljes test-kezeléseket javasoljuk. A reiki segítsége kérhető, megkapható, de senkire sem ráerőszakolható. A rövidebb kezelés tíz-tizenöt percig, a teljes energiafeltöltés fél-egy óráig tart. A kezelés alatt a befogadó személy ellazul, általában kellemes meleget érez, gyakran elalszik, vagy mély érzelmi/spirituális élményeket él át. A második fokozaton a reiki gyakorló képes távolba is küldeni energiát.
Fontos figyelmeztetés: A reiki nem pótolja az orvosi kezelést, vagy a gyógyszerszedést. Bár elismerten hatékony módszer, mindenkinek azt javasoljuk, hogy komolyabb betegségeivel feltétlenül forduljon orvoshoz és tartsa be annak utasításait!

A reiki ma Magyarországon nem számít természetgyógyászati módszernek, hivatásszerű gyakorlásra nincs ilyen lehetőség – de korlátozás se. A reikit használhatja az orvos vagy a természetgyógyász a saját praxisán belül, de alkalmazhatja bárki önmaga vagy ismerősei megsegítésre. A reiki kezelésért nem tilos anyagi ellenszolgáltatást kérni vagy elfogadni a tisztesség (és az adózásról szóló törvények) határain belül.
A reikit egyszerűsége miatt gyerekek is meg tudják tanulni. A reikivel olyan módszer birtokába jutnak, amely segít fizikai és szellemi teljesítményük növelésében, kibontakoztatja kreativitásukat, fokozza problémamegoldó képességüket, növeli ellenálló képességüket a betegségekkel szemben és fejleszti a személyiségüket. Különösen hasznos a  gyengébb fizikumú, gyakran betegeskedő, beilleszkedési zavarokkal, idegrendszeri labilitással küzdő, nehezen tanuló, koncentrációhiányos vagy hiperaktív gyerekeknek.

Reiki-csoportokban a gyerekek kb. 10 éves kortól vehetnek részt. Az időtartam a csoport létszámától függően 10-12 óra, a gyerekek időbeosztásának legmegfelelőbb elosztásban. A reiki elsajátítása a gyerekek élettani sajátosságainak megfelelően játékos, könnyed formában történik, játékos gyakorlatokkal. A reikit megtanuló gyerekek a reiki módszerén kívül megismerkedhetnek a természetes, egészséges életmód alapjaival, a pozitív gondolkodás fontosságával, szemléletük pedig a nyitottság, az új és ismeretlen iránti nagyobb befogadóképesség irányába változik.

Tégy többet a testi-lelki egészségéért, gyógyulásáért, fejlődéséért – ismerd meg a reikit!

usui1Dr. Mikao Usui sensei (1865 – 1926) A reiki alapítója, nagy példaképe, Meiji császár tanítása nyomán a lenti képen olvasható tanácsokat adta tanítványainak – és mindenkinek, aki gyógyulásra, fejlődésre vágyik:

Isten

Ha többé soha
nem kell magad rejtened
istened elől,
az igazat meglelted
szíved mélyén, legbelől
(Meiji császár verse)

Meiji versfordításaimat megtalálhatod az én írtam menüpont alatt!


 

A Gokai, Usui és a reiki életelvei


 

Hallgasd meg az életszabályokat (Gokai) japánul!

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

Aktuális programjaimat itt tatalálod!

Legfrissebb kiadványaim

Szent László táltosa

A történet Szent László királyról és a táltosságról szól, az előző két könyvből ismert hajdanvolt táltos, Bacsa elbeszélésében - természetesen ehhez illő stílusban. A könyvet a debreceni Unicornis Alapítvány adja ki,...

Részletek »

Vaskorona

Új regényem, „A vaskorona” (Tarandus kiadó) kapható a nagyobb könyvesboltokban (pl. Libri, Alexandra) és, egyes magyarság-könyvesboltoknál. A kiadó honlapján keresztül () olcsóbban hozzájuthatsz! Megrendelés Nézd meg, miről szól a könyv: Kövesi Péter: A Vaskorona (tartalmi...

Részletek »

Megnézem az összes kiadványt »

Friss hírek

Elkészült új regényem, a “Szent László táltosa”

2015 november 28. szombat - 12:52

Örömmel tájékozatom régi és új olvasóimat, hogy elkészült új regényem, a "Szent László táltosa", amely bizonyára örömöt fog szerezni "A Pilis-összeesküvés" és a "Vaskorona" kedvelőinek, hiszen azok történéseinek korai előzménye....

Elolvasom »

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

2015 november 25. szerda - 15:21

A reiki az igazi „kapcsolatteremtő gyógyítás”! Mi emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy újra és újra felfedezzük a spanyolviaszt.  Az emberiség évezredek óta tudja, hogy a spirituális, holisztikus gyógyítás lényege az...

Elolvasom »

Megnézem a többi hírt is »

Küldd el barátaidnak email-ben Email küldése
X