Kövesi Péter honlapja
Kövesi Péter honlapja

És ha nem működik?

Könyvtárnyi irodalom jelent már meg a tudat, tudattalan, elme, gondolat teremtő, gyógyító erejéről, előadások, tanfolyamok sora tanítja, hogyan váltsuk valóra céljainkat, gyógyuljunk, tökéletesedjünk saját erőnkből. Ezek fényében azt gondolhatnánk, már szinte nincsenek is problémáink, vagy ha igen, elegendő elolvasni egy-egy könyvet, végigülni egy tanfolyamot, és szorgalmasan gyakorolni. Aki nem ezt teszi, az magára vessen. Sajnos a tapasztalat nem mindig ezt igazolja vissza. Egyes felmérések szerint a gyakorlók mintegy húsz százaléka lesz igazán sikeres, sokan abbahagyják a sikertelenség miatt, sőt olyan is akad, aki állítja, hogy neki mindig az ellenkezője jön be, hiába „programozza” a sikert, mindig kudarcot él át. A könyvek és tanfolyamok mélyen hallgatnak azokról is, akik valamilyen mentális módszer gyakorlása révén kerültek zavart állapotba, vagy éppen elmeosztályra. Saját terápiás gyakorlatomból is tudnék mindezekre példákat hozni. Hiba lenne ezek után azt gondolni, hogy minden ilyen módszer és tanács elhibázott. Inkább meg kellene vizsgálni, milyen hibákat követünk el, ha valami nem működik!

A könyvet el szeretnék adni, a tanfolyamra jelentkezőket várnak – ez természetes. Talán ezért is „túl szép a menyasszony”. A másik ok, hogy gyakran laikusok szeretnének laikusokat megtanítani – a legjobb szándékkal – arra, ami nekik már sikerült. Csak éppen elfelejtik, hogy a másik ember fejében máshogy van „behuzalozva” a „fekete doboz”, a tudat, vagy elme (kinek hogy tetszik). Ami nekünk természetes, a másiknak korántsem biztos, hogy az. Meg kell ismernünk azokat a csapdákat és buktatókat, amelyek a siker útjába állnak. Erre teszünk most egy rövidke kísérletet – a teljesség igénye nélkül. Kezdjük a legdurvább hibákkal:

– Sok mindenre vágyunk, ábrándozunk, szeretnénk. Ám ez a „szeretném” soha nem tud annyi pszichés energiát mozgósítani, mint amit igazán, komolyan akarunk is.
– Ha a cél túl kicsi, nem motivál eléggé. A „szeretnék tízezer forinttal többet keresni”, vagy „két kilóval könnyebb lenni” nem tud elég energiát mozgósítani.
– A túl nagy, elérhetetlen cél is leblokkol. Aki minimálbéren él, aligha tudja elhinni, hogy gazdagabb lesz Bill Gates-nél, a csenevész srác, hogy Schwarzeneggerhez mérhető izmokat növeszt.
– Mindig mindent egyes szám első személyben és jelen időben kell megfogalmazni, a lehető legkonkrétabban. Jézus is megkérdezi a vak embert, mit is szeretne tőle, holott nyilván tudja. De a céljainkat magunknak kell megfogalmazni. Ha valaminek a teljesülését kitoljuk a jövőbe, az a jövő sohasem jön el. A tudattalanunk a körmönfont, bonyolult megfogalmazásokat sem szereti.
– Mindig pozitív célt kell adnunk magunknak. Nem azt kell tagadó módon programozni, amit el akarunk kerülni, vagy megszüntetnénk (kövérség, félelem, sikertelenség megszűnése), hanem amit el szeretnénk érni (karcsúság, magabiztosság, siker). A Tudattalan nem szereti a tilalomfákat, a „nem”, „soha” szavakat.
– A cél nem állhat a tapasztalható realitással ellentétben. Ha a seb vérzik és fáj (az előbbi pont értelmében) duplán hibás azt ismételgetni, hogy „nem vérzik, nem fáj”, hiszen tudatunk épp az ellenkezőjét tapasztalja, és berzenkedni kezd. Jobb az „eláll, elmúlik, jobban van” megfogalmazás.
– Mindenhez legyen belső, imaginált kép, lehetőleg életszerűen! Ez azt jelenti, hogy ha a képhez hang, tapintási, hő, illat, íz stb. érzetet is fel tudunk idézni, sokkal könnyebben valóra válik. Ezt az apró trükköt tíz oktatóból kilenc és fél nem ismeri.
– Minden csak magunkra vonatkozzon. A „Józsi visszajön hozzám” senkinek se fog működni.
– A lélektelen ismételgetés, a megszokás rutinja rontja az esélyeket. Ezért az érzékletes átélés mellett időnként változtathatunk is a megfogalmazáson. A szívből, ne a fejből dolgozzunk!
– Nem tudni miért, de sokkal jobban működik a dolog, a magánügyként kezeljük, nem teregetjük ki, mivel is foglalkozunk. Legfeljebb a terapeuta, tanító, lelki vezető tudhat róla.
– Ha szorult belénk némi etikai érzék, vagy hiszünk a karmában, nem kívánunk sem másnak olyat, amit mi nem szeretnénk, sem magunknak azt, ami másnak hátrányt, veszteséget, szenvedést okoz! A hívő ember ezt úgy fogalmazza meg, hogy csak azt kívánja, amit a felsőbb akarat is jóváhagyott.

Ezeket a szabályokat (kevés kivétellel) általában tudják a gyakorlók. Ha a siker elmarad, mehetünk tovább:
Minden üzletember mérleget von, mit nyerhet, és mit kockáztat, mielőtt egy vállalkozásba belekezd. Ha a veszteség nagyobb, mint az elérhető haszon, bele se fog. Ezt mi is megtehetjük. Amikor változtatni szeretnénk a fennálló helyzeten, többnyire a jelen állapot negatívuma és a cél a pozitív oldala, „nyeresége” lebeg a szemünk előtt. A beteg ember szeretne meggyógyulni, mert egészségesnek lenni jó, és a betegség kellemetlen, fáj, korlátoz, a kezelések kínosak stb. Látszólag csupa kellemetlenség. De meg kell néznünk, mi a „jó” a betegségben: jobban odafigyelnek rá, nem kell dolgozni, kínos családi szituációkban részt venni, döntéseket hozni, lehet pihenni, olvasgatni, tévézni egész nap, nem kell felelősséget vállalni, sőt még tanulni is lehet a betegségből (pszichoszomatika!). Meggyógyulni jó, de akkor egy csomó nehézség, probléma ismét a nyakunkba szakad. Kövérnek lenne sok szempontból rossz, de ha a hölgy lefogyna, ki kellene cserélni az egész ruhatárát, a férfiak esetleg molesztálnák – és így tovább. Össze kell számolnunk mind a jelen, mind a kívánt helyzet kívánatos és nemkívánatos hozadékát. Amíg nem áll lényegesen több és hangsúlyosabb érv a jelen helyzet negatívumai és a kívánt változás pozitívumai között, csaknem biztos, hogy felesleges minden erőlködés.

Tudnunk kell, hogy az értelem és érzelem konfliktusában mindig az értelem marad alul. Érzelmi jelenségeket akarattal nem tudunk megváltoztatni. Az „elhatározom, hogy többé nem leszek féltékeny” éppoly értelmetlen és hatástalan, mint III. Richárd esetében az „úgy döntöttem, hogy gazember leszek”.

A tudatosan megfogalmazott cél és a tudattalan belső céljai, meggyőződése, tapasztalatai konfliktusából születik az ún. „negatív belső beszéd”, „negatív mantra”, „belső ellenzék” jelensége, amit úgy is fogalmaznak, hogy egy pozitív gondolatot akarunk ráhúzni egy negatív hitrendszerre, vagy legalábbis egy ellenkező meggyőződésre. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy megfogalmazunk egy pozitív célt, állítást, ún. „megerősítést”, mire a tudattalan hozzáilleszt egy „titkos záradékot”:
– Képes vagyok megoldani ezt a feladatot – á, dehogyis vagyok rá képes!
– El tudom érni, amit akarok – eddig se sikerült soha, most se fog!
– Le tudok fogyni – de hiszen ilyen testalkatot örököltem!
– … – de tudom, hogy ez lehetetlen!
– … – ám akkor … lenne, amit nem szeretnék
– … – ám akkor fel kellene adnom valamit, amit szeretek
– … – de ezt valahogy tisztességtelennek érezném
– … – de akkor XY megneheztelne rám
– … – de ezt igazából nem is én szeretném, csak mások várják tőlem
– … – de apám is megmondta, hogy nem viszem semmire
A sokak által vágyott lefogyásnál ez így nézhet ki:
Le szeretnék fogyni, de ilyen testalkatot örököltem, és ezen nem lehet változtatni
– ha lefogynék, a férfiak csak szexet várnának tőlem
– ha soványabb lennék, mint az anyám (barátnőm), ő féltékeny és haragos lenne
– akkor új ruhákat kellene vennem és nincs rá pénzem
– sohasem lakhatnék igazán jól
– akkor érzelmileg sérülékenyebb lennék
– akkor fel kellene adnom azt az élvezetet, hogy azt ehetek, amit akarok
– akkor nem tudnám, hogy a férfiak önmagamért vagy csak a testemért szeretnének stb.
Ha egy üzletkötő szeretne sikeresebb lenni, de nem tud, ilyen „titkos záradékai” lehetnek:
– tulajdonképpen nem szeretek eladni
– nem vagyok eléggé élelmes, ügyes, felkészült erre a munkára
– úgy érzem, nincs szükség a munkámra
– félek a visszautasítástól
– nem hiszem, hogy tisztességes, amit csinálok stb.
Egy sportolónál:
Tudom, hogy bajnok lehetnék, de mindig kihagyom a helyzeteket,
– túl lassú vagyok, gyengék a reflexeim
– a finisre kifáradok stb.
A lényeg: a befejezés, a tudattalan kimondatlan végszava. Amíg az ellentmondó zárszót nem fedezzük fel (nem mindig egyszerű), és nem helyettesítjük igaz és hihető pozitívval, szintén nem várhatunk eredményt

Azt is célszerű megnézni, hogy amennyiben nem újkeletű a változtatás igénye, vajon miért nem történt meg eddig, mi tartott vissza tőle. Le is lehet írni:
– Az teszi lehetetlenné, hogy elérjem a célomat, hogy…
– A múltból az akadályoz, hogy…
– Az érzelmi oka az lehetett, hogy…
– Ha elértem volna, annak az lett volna a következménye, hogy…
– Ahhoz, hogy elérjem, az kellene, hogy…
– Amit valójában akarok, az nem is ez, hanem….
– Ha erre a célra gondolok, azt juttatja eszembe, hogy…
– Könnyebb lenne, ha előbb…
Többnyire valamennyien tudjuk, de legalábbis sejtjük, hogyan szabotáljuk a saját céljaink elérését – (kibúvók, önigazolások). Jó lenne egyszer nyíltan szembenézni velük!

Látjuk, hogy itt tudatos és tudattalan folyamatok összhangját kell megteremteni. Tudattalanunk képes befolyásolni tudatos működéseinket, de fordítva ez nem lehetséges. Ezért hatékonyabbak azok a módszerek, amelyek megváltozott (módosult) tudatállapotokat használnak: agykontroll, (ön)hipnózis, NLP stb. Más módszerek olyan „kapcsolókat”, ún. triggereket alkalmaznak, amelyek éber állapotban is képesek mélyebb hatásra. Ilyeneket használ egyebek között a kineziológia vagy az újabban kidolgozott EFT (Emotional Freedom Technics), amely a pozitív megerősítéseket ún. pszichoaktív testpontok stimulálásával köti össze és kiválóan alkalmas a „titkos záradékok”, belső ellentmondások semlegesítésére is (kibővített változatát a szerző is tanítja).

Fontos megerősítés tudattalanunk számára, ha egy imaginációban ellátogatunk a közeli jövőbe (ez az NLP-ben mint future pace, jövőbe lépés szerepel), és elképzeljük, mi fog történni a kívánt változás megtörténte után.

A tudati módszerek területén nincsenek tuti tippek, „bombabiztos” technikák. Legfeljebb hatékonyabbak, amelyeket az akadályok kiiktatásával még hatékonyabbá tehetünk. Ha nem úgy működik valami, ahogy a könyvek sikertörténeteiben olvassuk.

Kövesi Péter
www.ezotanito.com

‹ Vissza

Legfrissebb kiadványaim

Szent László táltosa

A történet Szent László királyról és a táltosságról szól, az előző két könyvből ismert hajdanvolt táltos, Bacsa elbeszélésében - természetesen ehhez illő stílusban. A könyvet a debreceni Unicornis Alapítvány adja ki,...

Részletek »

Vaskorona

Új regényem, „A vaskorona” (Tarandus kiadó) kapható a nagyobb könyvesboltokban (pl. Libri, Alexandra) és, egyes magyarság-könyvesboltoknál. A kiadó honlapján keresztül () olcsóbban hozzájuthatsz! Megrendelés Nézd meg, miről szól a könyv: Kövesi Péter: A Vaskorona (tartalmi...

Részletek »

Megnézem az összes kiadványt »

Friss hírek

Elkészült új regényem, a “Szent László táltosa”

2015 november 28. szombat - 12:52

Örömmel tájékozatom régi és új olvasóimat, hogy elkészült új regényem, a "Szent László táltosa", amely bizonyára örömöt fog szerezni "A Pilis-összeesküvés" és a "Vaskorona" kedvelőinek, hiszen azok történéseinek korai előzménye....

Elolvasom »

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

2015 november 25. szerda - 15:21

A reiki az igazi „kapcsolatteremtő gyógyítás”! Mi emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy újra és újra felfedezzük a spanyolviaszt.  Az emberiség évezredek óta tudja, hogy a spirituális, holisztikus gyógyítás lényege az...

Elolvasom »

Megnézem a többi hírt is »

Küldd el barátaidnak email-ben Email küldése
X