Kövesi Péter honlapja
Kövesi Péter honlapja

A Luca-napok tanításai

Luca napja december 13-án van, tizenkét nappal karácsony előtt. A név a latin Lucia (lux = fény) magyarosított változata A néphagyomány számos emléke tanúsítja, hogy a régiek kitüntetett jelentőségűnek tekintették e napot. Például ekkor kellett elkezdeni a bűvös hatalmat adó Luca széke elkészítését, úgy, hogy tizenkét napig készüljön, tizenkétféle fából. Ekkor kell elvetni az új életet jelképező Luca-búzát, hogy karácsonyra kizöldüljön. Egy mára elfeledett ezoterikus tanítás tizenkét Luca- napról beszél. A tizenkét nap az év tizenkét hónapját, az állatövi jegyeket jelképezi. Az önvizsgálat, befelé fordulás napjai ezek, a jövő év megtervezésének ideje. Minden nap egy hónapnak felel meg, és ahogyan azt a napot töltjük, olyan lesz az életünk az adott hónapban.

December 13. a Bak havát jelenti.

Töltsd ezt a napot böjttel, önvizsgálattal! Ne legyen benned keménység, görcsös merevség, ridegség, kishitűség! Ha dolgozol, dolgozz keményen és szorgalommal! Ne légy túl szigorú másokhoz, de magadhoz sem! Ne rejtsd el az érzelmeidet, adj teret nekik! Légy derűs, laza és megelégedett, a benned lévő bizalmatlanságot és kishitűséget változtasd át hitté, bizalommá! Hagyd, hadd történjenek a dolgok ahogyan történniük kell! Minden úgy jó, ahogy van! Ne hordozd tovább a haragodat se! Adj adományt valamilyen jó célra, ha teheted, vagy valakinek, aki rászorul! A szándék, és nem az adomány mértéke számít.

December 14. – a Vízöntő hava

Ma gondold végig, tervezd meg a következő évedet! Tulajdonképpen ma kezdődik a következő év! Késztetést érezhetsz felelőtlen, meggondolatlan megnyilvánulásokra. Légy higgadt, mérlegelj, ne csinálj bolondságokat! Végezz ma valami kézzel fogható dolgot, foglalkozz az anyaggal! Ma szüksége lehet rád az embereknek. Ne zárd el magad senki közeledésétől sem! Légy önzetlenül segítőkész, sugározz szeretet! Ne beszélj feleslegesen, inkább hallgass! A benned lévő elidegenedés, távolságtartás változzon emberszeretetté! Légy nyitott minden új felé!

December 15. – a Halak hava

“Legyetek okosak, mint a kígyó és szelídek, mint a bárány!” Ezen a napon jelentkezhet valaki, akivel szemben ellenséges érzelmeket táplálsz. Ne haragudj rá, próbáld őt megérteni és azt is, miért van neked erre, mint tanításra szükséged! Ha van a közeledben flegmatikus vagy zárkózott, magába fordult ember, közeledj hozzá! Ha ma bármi kellemetlenség érne, keresd meg benne, miként van mégis a segítségedre! Tégy ma valamit az egészségedért és ne hagyd, hogy a sorsod csak sodorjon magával. Állj ki magadért és állj ellen a káros szokások, szenvedélyek csábításának!

December 16. – a Kos hava

Légy határozott, céltudatos, koncentráld energiáidat az előtted álló feladatokra! Ma jelentkezhet egy “küszöb őre”- élmény, amikor a külső események tükrében olyannak láthatod magad, amilyen valójában vagy! Vedd ezt észre! Ügyelj a megzabolázatlan indulatok féken tartására és változtasd őket hasznos tettekké! Ne légy türelmetlen, ne igyekezz mindent azonnal, első indulatból elintézni és légy tekintettel mások érzékenységére is! Csinálj ma valami olyat, amivel másoknak szolgálsz! Kerüld az erőszak minden megnyilvánulását, szóban, tettben és gondolatban is!

December 17. – a Bika hava

Add bele magad teljesen abba, amit csinálsz! Igyekezz mindent széppé tenni, harmóniába hozni magad körül. Foglalkozz az anyaggal, csinálj valamit, ami hasznos, praktikus, vagy egyszerűen csak szép! Gondold át az élet szépségét, bőségét és érezz hálát érte! Adj valakinek adományt abból, ami neked van! Légy ma együtt a kedveseddel! Igyekezz a benned lévő hiúságon, lustaságon, anyagiasságon, önzésen felülemelkedni!

December 18. – az Ikrek hava

Ma hajlamos lehetsz a felületességre, megalapozatlan döntésekre és a kiborulásra. Fokozott önuralomra lesz szükséged. Ma az emberek nem nevelhetők, ne kísérletezz ilyennel. Ha teheted, utazz el valahová, vásárolj ma, találkozz barátaiddal, de este teremts alkalmat magadnak a visszavonulásra, befelé fordulásra. Gondolkodj azon, hogy a benned lévő kételkedés, makacsság, okoskodás hogyan válhat bizalommá és hitté!

December 19. – a Rák hava

Erősítsd meg magadban a nyugalom, védettség, elégedettség érzéseit! Légy együtt a családoddal és sugározd a szeretetet, biztonságot feléjük. Döntéseidben légy határozott és ne halogasd tovább a fontos ügyek elintézését! Adj teret az érzelmeidnek, de ne hagyd kontroll nélkül őket, és ne merülj el az ábrándozásban! Figyelj a megérzéseidre, intuícióidat emeld át a tudatos cselekvésbe! Törekedj arra, hogy az értelem és érzelem egységbe kerüljön!

December 20. – az Oroszlán hava

Ha ma erőt érzel magadban, azt elsősorban saját magad legyőzésére kell fordítanod! Légy fénylő, erőt sugárzó segítő, szerető középpontja környezetednek, légy ilyen válogatás nélkül mindenkivel, ahogy a Nap sem válogatja meg, kire szórja sugarait! Itt az ideje az önértékelésnek, a régit és rosszat elhagyni és bátran újat kezdeni! Vizsgáld meg a hatalomhoz való viszonyodat, vállald magad és légy öntudatos, de az egoizmust, gőgöt és zsarnoki hajlamokat változtasd a nálad gyengébbek, rangban alattad állók szolgálatává! Minél erősebb vagy, annál inkább a gyengébbek segítésére kell ezt fordítanod!

December 21. – a Szűz hava

Légy ma precíz és alapos, de kerüld a szőrszálhasogató aprólékosságot! Készíts reggel napi munkatervet és feltétlenül tartsd is be! Figyelj a jelentkező rossz szokásaidra, ismerd fel és hagyd el őket. Ez az önfegyelem és önkritika napja. Másokkal viszont légy megértő! Ne légy senki iránt előítélettel és ügyelj, kritikád ne legyen sértő, ártó! Ma sokan kapni akarnak tőled, rád zúdulhatnak kötelezettségeid. Vállalnod kell a teljesítésüket. Légy ma hálás azokért az anyagi és szellemi javakért, amiket kaptál, a hitetlenséget és tagadást változtasd át bizalommá!

December 22. – a Mérleg hava

A harmóniateremtés napja ez. Békülj ki mindennel és mindenkivel – elsősorban saját magaddal. Erre ma különösen sok esélyed van. Adósságokat ne vigyél át a jövő évre, rendezd őket! Ha eldöntetlen problémáid vannak, a mai nap alkalmas a mérlegelésre. Meditálj este sokáig és kérd a választ! Alkoss valamit, ami szép! Sugározz egész nap szépséget és harmóniát magad körül! Ez viszont nem jelentheti azt, hogy mindig neked kell engedned. Ne menj bele elvtelen kompromisszumokba csupán a békesség kedvéért! Légy céltudatos és ha kell, állj ki a magad igaza mellett!

December 23. – a Skorpió hava

Ma nehezebb, feszültséggel teli napod lehet. Összeütközik benned ami lefelé húz, saját természeted sötétebb oldala felé, azzal, ami nemes, fejlődőképes és a szellemiség felé emel. Ez a kígyó és a sas harca, amiben a sasnak kell diadalmaskodnia. Ehhez teremts ma nyugalmas napot magadnak, böjtölj, meditálj és tartózkodj minden erőszakos megnyilvánulástól, mind cselekvőként, mind szemlélőként! Ügyelj, hogy semmin se sértődj meg! Kerüld ma a testi szerelmet! Problémáidért ne mást hibáztass, keresd magadban az okot, de magadnak is bocsáss meg, mert az önvád csak gátol a fejlődésben. A haragot, kicsinyes vádaskodást változtasd megbocsátássá, elfogadássá. Készülj a holnapi ünnepre!

December 24. – a Nyilas hava

A felsőbbrendű énünkkel való egységet kellene ma megvalósítani. Rendezd úgy a dolgaidat, hogy erre a napra már ne jusson munka, vásárlás, lázas rohangálás, otthon, csendben készülj az estére. Lelked ugyanolyan tiszta legyen, mint a lakásod! Gyermeki lélekkel örülj és várakozz! Böjtölhetsz ma is, de csak estig – akkor már egyél együtt a családoddal! Egész nap sugározd a béke, öröm és szeretet légkörét magad körül! Ha hívő vagy, töltsd az egész napot Isten jelenlétének tudatában! Ez a nap különleges megérzések, kisebb “megvilágosodások” napja is lehet! Ha legyőzetett a kígyó, ma felszáll a sas!

Ez a tizenkét nap egy teljes lelkigyakorlat, amikor számot vetünk önmagunkkal és biztosítjuk azt, hogy a következő évünk eredményesebb, jobb, harmonikusabb legyen. Ezidő alatt megélénkülhet az áloméletünk, jelentőségteljes álmaink lehetnek. Gyakran azok is emlékeznek álmaikra, akik egyébként nem szoktak. Érdemes ezeket az álmokat feljegyezni, elemezni, mint a tudattalanunk üzenetét.
A karácsonytól vízkeresztig tartó időszakot (december 24 – január 6.) a hagyomány szerint szintén a fontos, a jövőre vonatkozó álmok idejének tartják.

Kövesi Péter
www.ezotanito.com

‹ Vissza

Legfrissebb kiadványaim

Szent László táltosa

A történet Szent László királyról és a táltosságról szól, az előző két könyvből ismert hajdanvolt táltos, Bacsa elbeszélésében - természetesen ehhez illő stílusban. A könyvet a debreceni Unicornis Alapítvány adja ki,...

Részletek »

Vaskorona

Új regényem, „A vaskorona” (Tarandus kiadó) kapható a nagyobb könyvesboltokban (pl. Libri, Alexandra) és, egyes magyarság-könyvesboltoknál. A kiadó honlapján keresztül () olcsóbban hozzájuthatsz! Megrendelés Nézd meg, miről szól a könyv: Kövesi Péter: A Vaskorona (tartalmi...

Részletek »

Megnézem az összes kiadványt »

Friss hírek

Elkészült új regényem, a “Szent László táltosa”

2015 november 28. szombat - 12:52

Örömmel tájékozatom régi és új olvasóimat, hogy elkészült új regényem, a "Szent László táltosa", amely bizonyára örömöt fog szerezni "A Pilis-összeesküvés" és a "Vaskorona" kedvelőinek, hiszen azok történéseinek korai előzménye....

Elolvasom »

Mi is az igazi “kapcsolatteremtő gyógyítás”?

2015 november 25. szerda - 15:21

A reiki az igazi „kapcsolatteremtő gyógyítás”! Mi emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy újra és újra felfedezzük a spanyolviaszt.  Az emberiség évezredek óta tudja, hogy a spirituális, holisztikus gyógyítás lényege az...

Elolvasom »

Megnézem a többi hírt is »

Küldd el barátaidnak email-ben Email küldése
X